【威士尼圖鑑】細數3大威士忌國度,五味紛陳的男士烈酒

【威士尼圖鑑】細數3大威士忌國度,五味紛陳的男士烈酒

Lifestyle · Luxury
By Presslogic on 25 Aug 2017

好多人都鐘意得閒無事,同三五知己飲番杯,相信都係志在減壓輕鬆下。但係作為一個有番少少深度嘅男士,又點可以淨係識飲唔識分呢?今日小編就想先同大家介紹番不同類型既威士忌。

一. 波本威士忌(Bourbon Whiskey)

YouTube
Photo from YouTube

波本威士忌(Bourbon Whiskey)在美國非常盛行,是眾多美國威士忌中稱得上最有代表性。波本威士忌用上了玉米/粟米這種穀物作為主原料(通常是70%)再加上其他穀物如小麥或粿麥。而蒸餾後酒精度不能超過160度。至於味道方面,只能說得很淺,因與其他酒一樣,品牌眾多。由於Bourbon Whiskey規定要用美國白橡木的木桶處理,所以波本威士忌喝起上來帶有白橡木味,一點toasty,帶點甜,有些人可能會會覺得有點像焦糖或雲呢嗱味。而自家製的波本威士忌可能會用上紅橡木桶,喝上去就比較強差人意了。當然,用上了玉米作為主原料,也不難預計波本威士忌帶有玉米味。

二.蘇格蘭威士忌(Scotch Whisky/Scotch)

Scotch Whisky Association
Photo from Scotch Whisky Association

蘇格蘭威士忌(Scotch Whisky/Scotch係主要用水與發芽的大麥做為原料架。而且製作過程就非常多規限。因為蘇格蘭威士忌嘅製作方法係有法案規定架。由於太繁複,淨係講下最誇張嗰條 ,就係只可以用容量不超過700公升嘅橡木桶處理,而且要陳放於位在蘇格蘭的保稅倉處進行陳放,而且唔可以短過三年。Scotch Whisky 又可以再細分為 ,Grain Whisky ,Malt Whisky(malt/single/vatted) Blended Scotch Whisky 。

三.日本威士忌

Suntory
Photo from Suntory

日本人因為美軍率軍艦抵達日本的緣故而認識了威士忌。而最初的日國產威士忌其實只是仿制品,只是用色素,香料,食用酒精 調配而成。時至今日,日本威士忌當然不再是仿制品,而是亞洲版的蘇格蘭威士忌。雖然師承蘇格蘭威士忌,但由於普遍日本國民都不太接受煙薰味,所以日本的威士忌的口味比蘇格蘭威士忌輕柔得多。

Text by MENELECT Editorial


BusinessFocus現長期徵稿。歡迎各投資界、商界人士、來稿交流對各種經濟、投資、物業、商業議題的獨特看法。如蒙投稿,請寄 [email protected],另請附上不多於100字個人簡介及近照一張。 文章一經採用將由BusinessFocus編輯部潤飾,更會開設個人專欄。

whiskey

Share to Facebook